Tuesday, October 20, 2015

raw

i just need to let it out or maybe the best word is to write it out.

FB is not relevant, Blog is ok because the one who really cares who reads this, dan customer dan staff takkan baca kot.

aku sedih. rasa lemah semangat. Pada msa yang sama aku rasa aku hebat. Macam mana tu?

Ya ALLAH semoga apa yang umayr lalui menjadi tarbiyyah yang hebat dalam membentuk peribadi muslim yang mantap.

Tadi nak edar fliers. jerebu teruk. Hukum nya harus bagi aku untuk edar . sebab sales meningkat tapi perlu meningkat dengan kadar yang lebih cepat. aku rasa bertanggungjawab terhadap pemegang saham syarikat. bukan rasa tapi memang bertanggungjawab. Of course boleh suruh staff. tapi sebagai bos aku kena guide first time. kasi diorg semangat jugak. tapi nangis dulu sorg sorg dalam bilik air bila tgk umayr. tak sanggup nak bawa dia keluar dlm keadaan jerebu teruk. walaupun dari kedai ke kereta. rasa kesian sgt. mesej dlm group shareholder dgn harapan dapat sikit acknowledgement ttg perasaan dan concern aku tapi...apa yang aku luahkan dipandang sepi. Diorg tak faham. sekurang kurangnya cakaplah aku seorang ibu yang hebat. apekah....

orang boleh kata kenap tak itu dan kenapa tak ini...aku hargai pandangan dan aku ambil serius dan jumpa jalan penyelesaian...cuma aku nak diorg cakap...shifaa mmg it is not easy to handle a new business (retail) with new baby. syukur suamiku faham. kami sama sama dlm retail yg berbeza. jadi aku pun faham apa kesukaran yg dialaminya, tapi mungkin lelaki ni cara handle lain.

aku ni, menyusu..dengan surge of prolactin dan oxytocin mneyebabkan aku sensitif kot. namgis je la jawabnya

kali ni tulis je ...x sempat nak update blog. 15 minit ni curi masa luahkan semua. tidur. esok bangun dgn harapan baru. kekuatan baru keazaman baru.

ya allah pergantunganku kepadamu semain kuat. itu satu hikmah yang aku rsa sekarang. kalau semua smooth and steady nanti bila dah berjaya aku xleh nak cerita ive gone through this.

aku byk belajar dari kesilapan satu persatu.

YA ALLAH, aku mohon kekuatan dan barokah. dan peliharalah umayr. patut menagdu dlm solat lagi afdal. tapi nak jgk tulis blog

Sunday, April 5, 2015

Ujian

Bismillahirahmanirrahim,

Fuh I am not sure how in future I am going to update my blog. Yes, indeed for those who read a lot, and writes, they shall stay consistent updating their blog.

Anyway today I am alone, husband is working (opps i'm married, alhamdulilllah), parents went out for kenduri, younger sister went for driving lesson, and I'm alone at home staring at the TV, hopping from one channel to another. TV programmes can't seem to satisfy me lately....then dozed off

zzzzzzzzzzzzzzzzz

Woke up, the TV still on, it s NONA. One of the segments really caught  my interest, I end up with teary eye.

Story 1:

A story of 57 years old man, who opened 7 eleven in Bukit Bintang in 1984. His dad passed away in 1990 which made him decide to let go everything and stay at the village to take care of his mom who suffers from stroke. What really caught my interest was, as compared to many other similar true stories shown on TV whereby we shall feel sympathy towards the family and shed some tears out of humanity, this man is different. The house was very simple, like many other wooden village house.
The segment showed how he bathe his mom, helped her take wudhu, wear the telekung and perform solat. He prepares her food and drinks, and his mom looks very clean. Then he shall help to put a small desk on her bed for his mom to read the quran. Everything looks clean and organized. In most case we shall notice the caregiver looks quite tired, but not this man. He never stop smiling!!!! Subhanallah, he does seems very happy. He said, treat your mother like a queen. and he really does treat her like a queen. At that moment, I felt quite jealous of him, because I am sure he is one of the chosen one by ALLAH. He is still single, but I believe, it's because he is too good for any women on earth. He might be seeing his other half in heaven. Insyaallah.

Story 2:

It's almost the same as story 1, but it is between husband and wife. And the family are quite well to do. The husband who is actually a public figure Jins Samsuddin, suffers from Alzheimer. The wife took care of him almost the same way as the man in story 1. What really made me cried was her inspiring words.

" Saya bersyukur kepada Allah kerana diberi peluang untuk merasai ujian kecil ini"

Subhanaallah

after all, that s what life in this world for. to be tested. Hereafter is the ultimate.

inspired. I realized I haven't perform Zuhr prayer, so I switched off the TV.



Monday, September 1, 2014

perihal duit, perut dan mimpi

Bismillahirahmanirrahim.

Aku membuat keputusan untuk meluahkan rasa di sini, kerana blog ini yang baca pun sedikit dan mereka yang baca pun yang rapat dan concern tentang aku, x mungkin random orang akan jumpa kot. hahah. Setiap hari sebenarnya aku sangat berdebar, sejak 16 June 2014, sejak kedai aku dibuka. Bermodalkan 'hard earn money' dan duit simpanan ahli keluarga, aku mengambil risiko untuk mengejar mimpi. Dulu aku bermimpi untuk mempunyai kedai sendiri, dan ALLAH makbulkan doa aku. Dan hari ini aku merasai sendiri apa yang sering aku dengar, kisah kisah usahawan yang berjaya, yang melalui liku liku di permulaan. Antaranya :

      • " Can you imagine, sitting in a shop waiting for customer to come"
      • " Even, you got demotivated at the end of the day with zero sales"
      • " You have to bear with first 3 years"
      • "I was very fragile at that time, cried a lot"
      • " I only have panadol for my paracetamol"                 
Dan kini mereka berjaya, rata rata setelah 10 tahun. 

Sebenarnya sekarang aku tengah membuat aku punya cashflow, tapi debaran di perut ni setiap kali aku but cashflow (macam bercinta), so aku stop and tulis dlm blog. nak tulis kat fb x elok. 

Alhamdulillah setakat ini sentiasa ada improvement, tapi memang penuh debaran, kerana aku rasa dalam perniagaan, yang mana kita telah laburkan semua yang kita ada, tekanan dia berbeza. Kalau dulu, hujung bulan dapat gaji, in fact x ingat pun gaji masuk bila, sebab alhamdulillah, nak withdraw atau bayar online selalu cukup, sekarang, lepas satu satu bank pergi, lepas satu satu atm card cuba. dan setiap bulan perlu pastikan cukup duit untuk minyak, tol, dan duit kereta. Tapi perasaan macam ni sebenarnya indah, kerana kita belajar hidup apa adanya. (walaupun sekarang i'm holding my tears). 

Seseorang yang sangat rapat dengan aku pernah menasihati aku untuk amalkan surah waqiah, tidak kurang juga yang menasihati aku untuk amalkan solat sunat dhuha, dan aku cuba amalkan. 

Tapi amalan surah waqiah sangat memberi motivasi, bukan lah dengan membaca surah ini, directly sales akan meningkat, tapi apa yang amazingnya, surah ini, menceritakan tentang hari kiamat. Setelah membaca surah ini, aku akan ingat tujuan utama kita ialah akhirat dan syurga. Jadi segala kesulitan yang dialami di dunia ini, sepatutnya membuat aku lebih kuat dan semangat! Dan dalam surah ini juga, ada menyebut tentang ALLAH yang memberi rezeki. Jadi setiap customer yang datang, aku merasakan ALLAH yang menggerakkan hati mereka. 

Apa pun, tak ada apa yang perlu aku rungutkan, kerana nikmat ALLAH terlalu banyak, tak terkira, Aku dikurniakan keluarga yang sangat memahami dan membantu, dan tidak cukup dengan itu, ALLAH hadiahkan pula keluarga baru yang bukan sahaja memahami, malah merasai apa yang aku alami. Maka aku dikelilingi  oleh orang orang yang sangat 'mendukung'. Itulah nikmat ALLAH yang paling tak terhingga. Terima kasih ALLAH. 

Apa kaitan tajuk?

perut - refer pada debaran perut @ butterfly in the stomach - everyday
duit - apa yang aku fikir setiap hari
mimpi- hari ini adalah mimpi aku semalam.